Jak nezačínat podnikat

15.09.2013

V minulém článku jsem varoval před medální bublinou úspěšných podnikatelů, kteří prostě začali dělat, co je baví. Pro ilustraci si tu představíme jeden odstrašující příklad. Z mého vlastního života.

Když máte vizi, jasný podnikatelský nápad, kterému věříte, a ideálně ho máte zvalidovaný, stačí vám sehnat tým, který vaši vizi sdílí. Když máte dobrou partu, tým  lidí, se kterými je radost pracovat, stačí být pozorný na podnikatelské příležitosti, debatovat o nich, vzájemně si naslouchat a ten nápad dost možná přijde. Já jsem neměl ani ani silný nápad, ani tým. Prostě jsem se jednoho dne rozhodl, že bych chtěl rozjet vlastní byznys na webových aplikacích a dal jsem výpověď v práci.

Blbec.

Skok do vzduchoprázdna

Skok do neznáma. To je pro mě prostě typické.

Jasně, při náročné práci, jakou jsem měl, se po večerech těžko něco vymýšlí. Skok do vzduchoprázdna, který jsem učinil, ale rozhodně nebyl nejlepším začátkem. Neměl jsem se moc od čeho odrazit, nebo čím se řídit. Zpětně viděno, spíš jsem měl jen práci změnit. Výsledkem mého rozhodnutí bylo tápání od jednoho byznys plánu k jinému, spousta rozdělaného kódu, nic pořádně dotažené, naprostá ztráta motivace. Každá překážka a prohra se bez týmu a bez vize snášela o poznání hůř. Byl jsem otevřený všemu a všem, což ve výsledku nevedlo k ničemu a k nikomu. Byl jsem si samozřejmě vědom, že se musím jasně na něco zaměřit. Jenže to, co mi v jednu chvíli připadalo jako jediná správná cesta, bylo za měsíc rozmetáno pochybami na prach. A většinou myslím oprávněně. Tak se také stalo, že nesmělý návrh mého bývalého šéfa na založení joint venture společnosti na vývoj webových aplikací jsem se vůbec nepokusil využít, neboť jsem byl zrovna zaměřen na něco jiného – na své nápady. Nápady však většinou nebyly moc zvalidovné a tak byly brzo opuštěny. A šance byla ta tam.

Idiot (já, ne můj bývalý šéf).

Pár správných rozhodnutí

Myslím, že dokud na sobě pracujete, a to, co děláte, vás rozvíjí, je to správná cesta.  Je to investice, časová i finanční, která se možná jednou vrátí. Když už jsem na té cestě udělal tolik chyb, udělal jsem i pár dobrých rozhodnutí a zažil věci, které za to prostě stály:

  • Podařilo se mi zachovat nadstadarní vztahy s bývalým zaměstnavatelem, pracoval jsem tam na malinkatý úvazek, a tudíž, i když jsem utratil víc než jsem vydělal, ztráta nebyla hrozivá.
  • Byl jsem součástí úsměvného příběhu, kdy jsem chvíli byl CTO jednoho beznadějného startupu a málem jsem do něj investoval 200 tisíc Kč. Bohužel ho zatím nemůžu nikde vykládat, neb startup ještě žije a já kluky nechci poškodit, nebylo by to fér. A navíc, třeba ještě zazáří: Nikdy neříkej nikdy!
  • Naučil jsem se webové technologie, o kterých jsem do té doby jen slyšel, a které jsem vůbec neměl čas si předtím vyzkoušet.
  • Změnil jsem způsob myšlení ze zaměstnaneckého:

fuj, vstávání do práce – už aby byla dovča – na žádnou pitomou konferenci nemám čas – potřeboval bych povýšit a zvýšit plat

na podnikatelské:

není tohle příležitost? – tam musím, tam jsou zajímaví lidi – super, něco se naučím – nejdřív zákazník, zákázka, pak vývoj – ti zaměstnanci se nedají zaplatit

Prosím berte toto srovnání mindsetů s nadhledem 🙂

  • Odjel jsem na TechPeaks, stal se nadšencem do lean metodiky, poznal spoustu zajímavých lidí a načerpal haldu inspirace podpořenou procesy, jak z ní co nejvíc vytěžit.
  • Žiju svůj život tak, jak chci. Dělám to, co si myslím, že je v danou chvíli nejlepší, a i když si občas natluču nos, tak je to moje rozhodnutí a moje zodpovědnost. Nikdo na mě nedoplácí.  Já zas na nikoho nic nesvádím. Je to pro mě i trochu dobrodružství, jenže naštěstí vím, že i když se mi nezadaří, tak mám přátele a rodinu, mezi které se mohu vrátit, bez toho, aby se mi posmívali.

A jak dál? Čekají mě ještě víc než 2 měsíce na TechPeaks, takže mám prostor pro validaci pár nápadů, které mám v záloze (vždycky mám nějaký nápad v záloze 🙂 ). Když se nezadaří, začnu si na živobytí vydělávat běžnejším způsobem. A až najdu nápad s potenciálem, tak do toho zas pořádně šlápnu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ERROR: plugin říká, že v PHP nebyla zjištěna podpora GD!

Kontaktujte svůj webhosting a zeptejte se na podporu GD v PHP.

ERROR: plugin říká, že v PHP nenašel funkci imagepng!

Kontaktujte svůj webhosting a zeptejte se na podporu imagepng v PHP.