Kam kráčí Techpeaks

15.07.2013
Ministerský předseda Enrico Letta s námi - učastníky Techpeaks 2013

Ministerský předseda Enrico Letta s námi – učastníky Techpeaks 2013

Techpeaks je sám o sobě inovativním experimentem mezi akcelerátory. Jako jediný dlouhotrvající program přijímá i jednotlivce. Cílem je, aby tito jednotlivci sestavili během prvních 2 měsíců týmy, obhájili před komisí své projekty a založili firmy v Itálii. Region Trentino nabízí obhájeným projektům do začátku 25 000 €, což není vůbec špatné.

Vyvstává přirozená otázka, zda je možné v takové rychlosti sestavit životaschopné týmy a ještě přijít se slušným projektem. Inu, možné to je, ale není to vůbec snadné. Organizátoři se nám snažili dát prostor na vzájemné seznámení, ale nejednomu z nás přišel moment sestavování týmů velmi brzký. První týmy jsme vytvořili už týden po příjezdu.

Od té doby uplynulo hodně času. Podívejme se tedy na situaci z perspektivy dnešního dne. Měsíc a půl uběhl. Ti, kteří přišli do programu jako tým, měli jasnou výhodu. Týmy sestavené z jednotlivců pak uspěly především pokud vyšly z nápadu, na kterém již bylo aspoň něco hotového. Naopak týmy, které se snaží vymýšlet něco z nuly většinou u obhajoby vyhoří. Vzhledem k tomu, že se lidé v týmech teprve poznávají, dochází také k nemalé fluktulaci a rozpádání nově vzniklých týmů. Stalo se dokonce, že se rozpadl tým dva týdny poté, co jim byl přislíben grant a začínali s prvními kroky pro založení firmy – nedohodli se na podílech.

A taky trocha statistiky:

  • 63 účatníků celkem
  • zatím proběhla 3 kola obhajob, zbývají 2 kola
  • 8 projektů získalo grant 25 000 €, z toho 3 byly projekty týmů existujících již před Techpeaks
  • na těchto 8 projektech se podílí 23 účastníků

Z toho vyplývá, že nás komise rozhodně nešetří a granty nerozdává zadarmo. Právě naopak. I projekty, které již vydělávaly nějaké peníze měly občas se schválením problém. Dále z toho vyplývá, že zhruba 40 účastníků se bude pokoušet dosáhnout na grant ve zbylých 2 kolech. Bohužel jsem mezi těmito čtyřiceti. Bude to patrně ještě hodně napínavé.

V příštím příspěvku bych se rád podělil o to, jaký je na Techpeaks program a co si odsud dosud odnáším. Zůstaňte naladěni.